Kratak tečaj internetske sigurnosti za početnike

Sigurnost na internetu

Za sigurnost na internetu uglavnom je dovoljno koristiti zdravu logiku i nekoliko osnovnih načela.

1. Imajte instaliran antivirusni program koji se redovito automatski ažurira

Ovo je osnova računalne sigurnosti. Ako to nemate (ili ako vam je antivirus “stao”, tj. obavijestio vas da više ne prima ažuriranja ili slično, pobrinite se da vam to netko riješi).

2. Ne klikajte na svako smeće koje vam negdje iskoči!

…bez obzira na to što ste ispoštivali prethodnu točku, jer niti jedan antivirus ne može biti 100% siguran.

Ako vam, primjerice, na Facebooku iskoči objava u kojoj je neki od vaših prijatelja podijelio neku objavu s vama nepoznate stranice, nešto što inače nije svojstveno njemu, njegovim interesima ni karakteru, s naslovom (npr.) “Pogledajte što je djedica učinio ovci dok nitko nije gledao!”, ne klikajte na to ni za živu glavu!
Jer, 100% je sigurno da vam to neće popraviti dan niti kvalitetu života, a barem 70% je sigurno da se iza toga krije zloćudni sadržaj, zbog kojega će vaš Facebook pod vašim rođenim, do sad neokaljanim imenom početi drugima po “zidovima” objavljivati slične nepoćudne sadržaje, a ta vam blamaža sigurno nije potrebna. To je, vjerujte, najbolji mogući scenarij.
Postoje i oni gori scenariji, npr. kada vam taj virus prošeće kroz računalo, pa vam iz nekoliko programa napravi to isto, pa odjednom ljudi i npr. s vaše službene e-mail adrese prime slične sadržaje… Ili vam jednostavno zablokira cijelo računalo.

Također, ne otvarajte e-mailove nepoznatih pošiljatelja s bombastičnim naslovima. Ako nemate tetka u Americi, vjerojatno vam nitko iz Amerike nije ostavio ogromno nasljedstvo, isto tako je teško vjerojatno da ste dobili milijune na južnoafričkome lotu, jer njihov loto niste ni igrali.

3. Neka vam zaporke (lozinke, passwordi) uvijek budu jake

Primjer slabe zaporke: plavusha1980

Primjer jake zaporke: KpZv59@DR6tG
(barem 8 znakova, bez cijelih riječi ili općepoznatih kratica i datuma karakterističnih za vas, dakle – složite ju nasumičnim odabirom velikih i malih slova, brojki i znakova)

Čini se teškom za zapamtiti, no ako ju koristite svugdje (iako nije poželjno imati samo jednu zaporku za sva mjesta na kojima vam zaporka treba, pa si vremenom smislite bar još jednu – ja ih koristim nekoliko) morat ćete ju upisati češće, te ćete papirić na koji ste ju zapisali baciti već za nekoliko dana jer vam više neće biti potreban.

4. Ne odajte zaporke nikome!

Nikad vam niti jedan profesionalni administrator ozbiljne internetske stranice neće tražiti da mu u poruci napišete zaporku. Ako primite takav zahtjev, radi se o prevari. Ignorirajte ga, iako će se sumnjivac vjerojatno služiti pričom da vam prijeti ozbiljna sigurnosna katastrofa jer vam baš on mora provjeriti nešto u korisničkom profilu da vam vanzemaljci ne bi putem interneta zalupili zaslon laptopa preko prstiju i srušili vam krov zgrade/kuće na glavu, ili slično.

5. Ne pišite nikad broj kreditne kartice bilo kome u e-mailu ili bilo kakvoj poruci na internetu

Ovo neću dodatno objašnjavati. Jednostavno – NEMOJTE. To se ne radi. Možete svakom poslati broj računa (IBAN), ali broj kartice – nikome!
Također, ne plaćajte kreditnom karticom na internetu na nekim nepoznatim, neprovjerenim stranicama. O plaćanju karticom na netu posavjetujte se prvo s nekim iskusnijim. Ako ste općenito nevješti na internetu, te nemate nos za sumnjivo, radije ne plaćajte karticom uopće.

 

Ako se pridržavate navedenih načela, vremenom ćete “razviti njuh” za sumnjive sadržaje pa vam nikakve upute više neće biti potrebne.