Lažni web-shopovi i kako ih prepoznati

Iskustvo višegodišnjeg web dizajnera dovoljno je mjerodavno za lako prepoznavanje lažnih web stranica ili web shopova. Čini se da su se takvi web shopovi u posljednje vrijeme namnožili i zahvatili u velikoj mjeri i hrvatski cyber prostor, vjerojatno zbog nadolazeće blagdanske shopping-groznice.

Danas sam čuo priču iz prve ruke o bačenih 500-tinjak kn zbog kupovine na lažnoj, prevarantskoj web-stranici. Tražio sam link na uvid da bih stranicu analizirao.

Domena je www.skechersoutlethrvatska.com .

“Com” domene može kupiti bilo tko i nazvati ih bilo kako, no ova domena još uvijek nije pokazatelj baš ničega, osim da stranica nazivom domene nastoji ostaviti dojam hrvatske stranice.

Vrh naslovnice lažnog web-shopa. Logotip je ispravan, slike su pomalo mutne i vrištećih boja (vjerojatno screenshotovi nekih pravih Skechers materijala s naknadno dodanim hrvatskim tekstovima), no laiku još uvijek sve izgleda OK.

Da tu nešto ne štima vidi se već iz istaknutih cijena (slika dolje), koje su po defaultu izražene samo u eurima (u gornjem desnom kutu stranice postoji padajuća lista za odabir valute, no osnovno postavljena valuta pri otvaranju stranice jest €). Na hrvatskoj stranici, prema trenutnim propisima zbog tranzicije HRK/EUR, cijene bi trebale biti izražene u kunama, dodatno preračunate u eure.

Prva sumnja: stranica s rječju “hrvatska” u nazivu domene, s cijenama izraženim isključivo u eurima.

Daljnje skrolanje otkriva prvu veliku grešku, nakon koje ja više ni ne moram gledati dalje da bih znao da je stranica lažna: loš hrvatski jezik, tj. loš prijevod s materinjeg jezika prevaranta, autora web-shopa. “Pridružiti Skechers”, “Službu za korisnike” (slika dolje)…

Sumnjiv “hrvatski” jezik.

Skrolam dalje, do dna stranice, tražim “O nama”, “Impressum”, bilo kakvu tvrtku, ne nalazim ništa. Klikam na link podstranice o isporuci i povratima, otvara se potpuno sumnjiva stranica gdje je među prvim informacijama ona da isporuke mogu kasniti u vrijeme akcija. A na toj stranici je uvijek, kako se čini, vrijeme akcija.

Svi tekstovi na toj stranici pisani su “capitalize” načinom, tj. svaka riječ počinje velikim početnim slovom, što s hrvatskim pravopisom nema nikakve veze.

Malo sam proguglao vjerujući da ću naći još nekoliko identičnih ili veoma sličnih stranica na drugim domenama i bio sam u pravu.

www.skechers-hrvatska.com.hr – stranica s nešto izmijenjenim dizajnom, ali 99% sam siguran da je i to proizvod istoga autora. Isti dojam, iste greške, IDENTIČAN tekst stranice o isporuci i povratima.

Još jedna jednako sumnjiva stranica

Još jedna takva stranica, ovaj put s tek malo hrvatskog jezika u samom vrhu, a sve ostalo je na engleskom jest i www.originalhrvatska.me. “Original Hrvatska” kao crnogorska (.me) domena. Osobno, ovu stranicu ne bih ni otvorio, u startu već znam da tu nešto ne valja. Gledajući dalje – opet cijene u eurima po defaultu, opet svaka riječ započinje velikim slovom (ali na engleskom).

Domene .me se zbog svoga efekta kupuju i u ostalim državama s ovog područja. Npr. popij.me je domena koju je kupio jedan zadarski vinar jer efektno zvuči. Ali originalhrvatska.me nema tog efekta, niti ima ikakvog smisla. Taj “Adidas shop” je stranica još lošija od ranije opisanih, ali ljudi svejedno “kupuju”.

Cijela procedura oko sporne kupnje s početka priče tekla je tako da se moj poznanik žalio “službi za korisnike” nakon što mu u navedenom roku artikl nije isporučen, na što je čak dobio i odgovore – prvo kako će provjeriti, pa par dana čekanja, nakon toga da je dostavna služba izgubila artikl s ponudom da mu web-shop vrati 5% od cijene (??), na što on nije pristao, već je tražio drugi artikl. Nakon toga su počela izmotavanja da zbog Covid19 to nije moguće (vjerojatno da je zbog Covid-a zastoj u proizvodnji ili slično). Tu mu je već bilo jasno da je prevaren.

Ako se zapitate zašto uopće odgovaraju, odgovor je – vjerojatno zato da im stranica potraje što duže. Jer, takva stranica zbog pritužbi može biti ugašena od strane domenskog registra ili pružatelja usluge hostinga. Ovako, uz odgovore “korisničke službe”, svakog će nezadovoljnog izigranog kupca smirivati nekoliko dana ili tjedana, za to vrijeme opljačkati će stotine ili tisuće neopreznih kupaca. Mnogi ih neće ni prijaviti nigdje, zbog sumnje u pozitivan ishod tj. povrat novca. Ta je sumnja opravdana – jako je teško, često nemoguće ući u trag takvim prevarantima.

Obje spomenute nazovi-skechers domene mogle su biti registrirane s lažnim podatcima, plaćene karticom nekih offshore banaka kojoj je teško ući u trag. Uspio sam tek vidjeti da je prva domena registrirana na kineskom registru, druga putem jednog hrvatskog registra. “Whois” pretrage domenskih registara najčešće više ne pružaju vidljive rezultate o vlasništvu domena, sve zbog famoznog GDPR-a (koji je očigledno podjednako loša koliko i dobra stvar).

Domena originalhrvatska.me, wannabe hrvatska stranica na crnogorskoj domeni registrirana je na ime (vjerojatno izmišljeno) Luca Berg, Rabenau, Njemačka. Kome to nije sumnjivo?

Prevaranti su mogli ići i korak dalje u kvaliteti svoje prijevare – pobrinuti se da stranica djeluje besprijekorno, s navedenom lažnom tvrtkom. Kako bih tada znao i da li bih i ja nasjeo? Moguće.

Možete pokušati i s guglanjem, npr. “skechersoutlethrvatska.com iskustva” ili “skechers outlet iskustva”, no nije sigurno da ćete išta otkriti, jer je stranica možda još dovoljno nova da iskustva s njom nisu nigdje opisana. Tako je bilo i u ovom slučaju, za obje domene sa “skechers” tenisicama.

Budite pažljivi prilikom online kupovine. Prihvatljive domene za naše područje su:

  • .hr
  • .com.hr
  • .com
  • .net
  • .eu

Dalje – to još uvijek nije znak da je sve u redu.

Da li vam je naziv domene logičan?

Jeste li proguglali internet za iskustva drugih s tom stranicom?

Ako se stranica nazivom domene ili naslovom stranice predstavlja kao hrvatska stranica – da li je u cijelosti na hrvatskom jeziku?

Ako se stranica nazivom domene ili naslovom stranice predstavlja kao hrvatska stranica – da li je hrvatski jezik ispravan?

Ako se stranica nazivom domene ili naslovom stranice predstavlja kao hrvatska stranica – da li su cijene istaknute u kombinaciji HRK/EUR (ili EUR/HRK nakon 1. siječnja 2023. i tako kroz cijelu 2023. godinu)?

Da li je bilo gdje na stranici vidljiva tvrtka, tj. vlasnik web-shopa?

Jeste li istražili vidi li se vlasnik domene (prvo guglate s pojmom “whois” zatim na nekoj od tih whois tražilica upišete naziv domene koja vas zanima, da bi vidjeli postoje li podatci pod “Registrant” ili “Registrant organization”)?

Ako niste sigurni u stranicu s koje bi kupili, jeste li pitali nekog tko je u tome sigurniji?

Za stranice iz drugih europskih zemalja prvo također gledajte domenu (najsigurnije npr. .de ili .eu za Njemačku, .it ili. eu za Italiju)… Ako stranica nije na hrvatskom jeziku, već se predstavlja kao npr. njemačka stranica, jeste li dovoljno dobri s njemačkim jezikom da sve ove gornje analize primjenite i na njoj?

Moguće je da je neka strana stranica višejezična, pa jedan od ponuđenih jezika bude i hrvatski. I u tom bi slučaju on trebao biti ispravan (što kvalitetnija i legitimnija stranica, to su obično kvalitetniji i prijevodi).

Valja još spomenuti da prilikom kartičnog plaćanja na internetu svaka ozbiljna stranica koristi tzv. “payment gateway”, tj. preusmjerava kupca na servis za sigurno plaćanje, a nakon uplate on se ponovo automatski vraća na stranicu web-shopa. Ako vidite da ste prilikom plaćanja OSTALI NA ISTOJ STRANICI i tu vam se traže podatci s kartice, NI SLUČAJNO ne nastavljajte s kupovinom. Na taj vam se način, osim plaćanja nepostojećeg artikla može i potpuno isprazniti bankovni račun.

Dobro proanalizirajte stranicu i ako je sumnjiva zbog bilo čega opisanog u ovom postu ili sličnog, radije odustanite od kupovine.