Web dizajnom se bavim, manje ili više uspješno već desetak godina. Kroz to vrijeme, napretkom tehnologije mijenjali su se i zahtjevi koje jedna web stranica treba ispunjavati.

Osnovni elementi potrebni za funkcioniranje web-stranice su:

  • domena, tj. “adresa” web stranice, o slučaju ove stranice to je www.t-mark.hr. Domena može biti besplatna ili komercijalna. Za komercijalne se naplaćuje godišnji najam u iznosu najčešće oko 80-100 kn.
  • web-hosting – prostor na serveru gdje će vaša stranica biti fizički pohranjena i na taj način dostupna za pregled svim korisnicima interneta. Za web-hosting se također naplaćuje godišnji najam, najčešće u iznosu od cca. 200 do 700-800 kn.
  • sama web-stranica – skup datoteka koje tvore vašu web stranicu

Web nedoumiceTrenutno je za web stranicu prije svega bitno da je prilagođena mobilnim preglednicima interneta (tj. da je dizajnirana tzv. “responsive” načinom koji omogućuje automatsku prilagodbu njezinog sadržaja rezoluciji uređaja na kojemu se stranica pregledava).

Da pojasnim – ako koristite neki od suvremenih pametnih telefona (android, Windows ili iPhone) vjerojatno ste primjetili da kod nekih stranica možete lako čitati sav sadržaj , dok kod nekih drugih sadržaj morate uvećati i “skrolati” lijevo-desno da bi ga vidjeli cijelog. Ove posljednje su zastarjele, njihov sadržaj nije prilagođen mobilnom pregledu.

Nadalje, u većini slučajeva bitno je da stranica bude povezana s društvenim mrežama putem gumba za dijeljenje sadržaja i poveznicom na vaše stranice na tim mrežama,  ukoliko ih posjedujete.

Nije naodmet spomenuti ni obavijest o kolačićima (eng. “cookies”), koja je zakonska obveza u zemljama EU.

Sve ostalo ovisi o vašim potrebama, a mogućnosti su velike: tekstualni članci, foto-galerije, video sadržaji, glazbeni sadržaji, integrirane Google karte, komentari članaka, korisnički profili, forumi, download dokumenata, razne ankete i formulari itd. Osim toga uvijek je bitno na vrijeme razmišljati o sigurnosti stranice, pa je poželjno dogovoriti njezino redovito tehničko/sigurnosno  održavanje, a možete i biti obučeni za samostalno unošenje sadržaja na svoju stranicu.

Često mi ovdje zalutaju ljudi u potrazi za jeftinim web-dizajnom. Svoje usluge web-dizajna smatram veoma povoljnim u odnosu uloženog i dobivenog, ali nikad generalno jeftinim, jer postizati nižu cijenu nauštrb kvalitete nije moj cilj.

Ovdje možete dobiti privlačnu i funkcionalnu web-stranicu, kvalitetno odrađenu grafički i programski (baziranu na sustavu WordPress, koji pokreće trećinu ukupnih svjetskih web-stranica), opremljenu svim potrebnim dodatcima da bi ispunjavala vaše zahtjeve, s mogućnostima dogovaranja redovitog održavanja i sigurnosnog backup-a, obuke za uređivanje stranice, izrade e-mail adresa oblika ime.prezime-ili-bilo-sto@vasa-domena.hr i još mnogo toga.

Cijene  se kreću u rasponu od 1.200,00 Kn (minimum) naviše, uglavnom do 10.000,00 kn, prosječno oko 1.800,00 -2.000,00 Kn.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *