Web-stranice – što sve zahtijevaju, sadrže i pružaju

Web-stranice su posao kojim se bavim, manje ili više uspješno već desetak godina kroz obrt “T-mark” Vinkovci (+ nekoliko godina amaterskog web dizajna prije toga). Kroz to vrijeme, napretkom tehnologije mijenjali su se i zahtjevi koje jedna web stranica treba ispunjavati.

Osnovni elementi potrebni za funkcioniranje web-stranice su:

  • sama web-stranica – skup datoteka koje tvore vašu web stranicu
  • domena, tj. “adresa” web-stranice, u slučaju ove stranice to je t-mark.hr. Domena može biti besplatna ili komercijalna. Za komercijalne se naplaćuje godišnji najam u iznosu najčešće oko 80-100 kn. Domena omogućuje računalima korisnika vaše web-stranice da ju pronađu i povežu se s njom.
  • web-hosting – prostor na serveru gdje će biti pohranjene datoteke od kojih je načinjena vaša web-stranica, te tako biti dostupne korisnicima interneta. Za web-hosting se također naplaćuje godišnji najam, najčešće u iznosu od cca. 100 do 700-800 kn.

Web nedoumiceNajbitnije karakteristike web-stranica

Trenutno je za web stranicu prije svega bitno da je prilagođena mobilnim preglednicima interneta (tj. da je dizajnirana tzv. “responsive” načinom koji omogućuje automatsku prilagodbu njezinog sadržaja rezoluciji uređaja kojim se stranica pregledava).

Da pojasnim – ako koristite neki od suvremenih pametnih telefona (android, Windows ili iPhone) vjerojatno ste primjetili da kod nekih stranica možete lako čitati sav sadržaj , dok kod nekih drugih sadržaj morate uvećati i “skrolati” lijevo-desno da bi ga vidjeli cijelog. Ove posljednje su zastarjele, njihov sadržaj nije prilagođen mobilnom pregledu.

Nadalje, u većini slučajeva bitno je da stranica bude povezana s društvenim mrežama putem gumba za dijeljenje sadržaja i poveznicom na vaše stranice na tim mrežama,  ukoliko ih posjedujete.

Ne zaboravimo ni obavijest o kolačićima (eng. “cookies”), koja je zakonska obveza u zemljama EU.

Sve ostalo ovisi o vašim potrebama. Mogućnosti su velike: tekstualni članci, foto-galerije, video sadržaji, glazbeni sadržaji, integrirane Google karte, komentari članaka, korisnički profili, forumi, download dokumenata, razne ankete i formulari itd. Osim toga uvijek je bitno na vrijeme razmišljati o sigurnosti stranice, pa je poželjno dogovoriti njezino redovito tehničko/sigurnosno  održavanje. Također možete biti obučeni za samostalno unošenje sadržaja na svoju stranicu.

Cijena izrade web-stranica

Često mi ovdje zalutaju ljudi u potrazi za jeftinim web-dizajnom. Svoje usluge web-dizajna smatram veoma povoljnima u odnosu uloženog i dobivenog, ali nikad generalno jeftinim, jer postizati nižu cijenu nauštrb kvalitete nije moj cilj.

Ovdje možete dobiti privlačnu i funkcionalnu web-stranicu, kvalitetno odrađenu grafički i programski (baziranu na sustavu WordPress, koji pokreće trećinu ukupnih svjetskih web-stranica), opremljenu svim potrebnim dodatcima da bi ispunjavala vaše zahtjeve. Moguće je ugovoriti redovito održavanje i sigurnosni backup, obuku za uređivanje stranice, izradu e-mail adresa oblika ime.prezime-ili-bilo-sto@vasa-domena.hr i još mnogo toga.

Cijene  se kreću u rasponu od 1.500,00 Kn naviše, uglavnom do 10.000,00 kn, prosječno oko 2.000,00 – 2.200,00 Kn.

Najčešće tražena je jednostavna, informativna web-stranica s 4-5 podstranica koje uključuju opisne tekstove o poslovnoj djelatnosti, po jednu ili dvije fotografije ilustrativne naravi uz svaki tekst, foto galerijom s 10-20 fotografija , Google kartom s naznačenom lokacijom tvrtke, te kontakt stranicom s kontakt formularom.  Izrada ovakve stranice iznosi 1.700,00 – 2.000,00 kn.

Primjere stranica koje je dizajnirao obrt “T-mark” Vinkovci možete naći na sljedećem linku: https://t-mark.hr/web-dizajn.html